Selasa, 17 September 2013





KEK BUTTER PELANGI
untuk loyang bulat 10 inci

Bahan-bahan : 

250g butter..farah guna buttercup
200g gula halus 
5 biji telur 
210g tepung gandum 
1/2 sudu kecil serbuk penaik 
1 sudu kecil esen vanilla  
* pewarna makanan : merah jambu, kuning, hijau,ataupun mengikut kesukaan masing2 ye..

Kaedah penyediaan : 

1. Ayakkan tepung dan serbuk penaik sebanyak 3 kali. Ketepikan. 
2. Pukul butter dan gula hingga kembang dan ringan. 
3. Masukkan telur satu per satu dan pukul sebati. 
4 Tuangkan esen vanila. Kacau lagi supaya adunan menjadi licin dan ringan. 
5. Kaupbalikkan tepung ke dalam adunan menggunakan spatula hingga sebati. 
6. Bahagikan adunan kepada jumlah warna yg anda mahukan..selalunya 3 atau 4 warna je.. 
7. Tuangkan beberapa titik pewarna makanan ke dalam mangkuk tersebut dan kaupbalikkan supaya warna sebati dengan adunan. 
8. Sudukan 2 sudu besar adunan pertama di tengah2 tengah-tengah loyang pembakar yang telah dialas dengan kertas. 
9. Sudukan 2 sudu besar adunan kedua di atas adunan pertama tadi. 
10. Lakukan yang sama kepada adunan ketiga. Ulangi proses ini sehingga semua adunan telah habis digunakan. 
11. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180 C selama 45 hingga 50 minit (bergantung oven masing2).


tips:Butter cake ni bertambah sedap kalau disimpan semalaman dahulu sebelum dimakan..tujuan nya untuk butter tersebut lebih meresap dan sebati dgn bahan yg lain..Cubalah..saya dah..anda bila lagi..

Tiada ulasan: