Selasa, 23 Julai 2013

donut inti kastard kegemaranku..

Donut inti kastard yg terbaeekk..

Assalamualaikum semua..alhamdulillah hari ini di beri kesempatan unt menulis di blogku ini..aku pasti dan seribu kali yakin buat masa ini memang taburan resepi biskut dan kek raya sedang di utara..hehehe..tpi kali ini aku pula cuma nak berkongsi resepi Donut Inti Kastard yang pernah aku cuba beberapa minggu yang lepas tetapi disebabkan kesuntukkan masa dan kadar energy yg berkurangan..baru hari ini entri ni keudara..wah..wah..wah..
Resepi ni pertama kali kucuba..kira menjadi la jgk sbb abih kelicinan plate aku hari tu..hehe..sedap tekak aku merasanya..resepi ini aku rujuk di blog kak CT Delima...




Resepi Donut Berinti Kastard
Rujukan dari Blog kak CT Delima

Bahan Utama:
280 ml air
300 gm tepung roti (high protein flour)
200 gm tepung gandum (plain flour) 
10 gm garam (atau secubit)
60 gm gula halus
20 gm susu tepung
1/2 camca besar baking powder
3 1/2 camca teh instant yeast
2 biji kuning telur
50 gm lemak sayur (shortening)

Bahan kastard:
1 sudu besar tepung kastard
1 sudu besar gula kastor
2/3 cawan susu segar
15 gm butter
2 sudu teh esen vanila



Untuk kastard :
Satukan semua bahan untuk kastard kecuali mentega dan esen vanilla. Kacau rata dengan whisk dan masak dengan api perlahan sambil terus dikacau hingga pekat. Padam api, tambah mentega dan esen vanilla, kacau rata dan biar sejuk. Ketepikan.


Cara buat donat:
1. Satukan kesemua bahan kecuali air dan lemak sayur. 
2.Adun hingga rata dan tuang air, gaul hingga menjadi doh lembut. 
3.Masukkan lemak sayur sambil terus menguli hingga mendapat doh yang lembut, kenyal dan tidak melekat di mangkuk adunan. 
4.Bulat2kan doh, masukkan dalam satu bekas dan biar 1 jam (hingga naik 1 x ganda).

Kaedah lain: 
1.Masukkan bahan2 diatas mengikut urutan ke dalam breadmaker (BM), pilih setting untuk doh dan tekan. Tunggu hingga siap.
2. Keluarkan doh tadi dan uli sekejap, rehatkan 5 minit. Bagi doh kepada 2 bahagian. Canai satu bahagian setebal 1/2 cm. Terap dengan penerap donat dan alihkan ke dulang yang telah ditabur sedikit tepung. Buat hingga siap dan rehatkan 1/2 jam hingga naik lagi.
3. Goreng donat dalam minyak sederhana panas, jangan goreng terlalu banyak, cukup sekadar 3- 4 biji saja, untuk mengelakkan suhu minyak jatuh mendadak. Bila kuning keemasan pada kedua2 permukaan, boleh angkat dan toskan.
4. Donat yang siap digoreng boleh disalut dengan gula halus atau dituang coklat.








Tips...
1.Setelah donut tu diangkat keluar dari kuali..dalam2-3 minit..kita gerudi lubang unt pipingkan inti kastard tadi..
Caranya:
tebuk bahagian tepi donut dgn chopstik atau batang sudu..tapi ingat kena hati2 supaya tidak tembus pulak..
2.Masukkan inti kastard tadi dlm piping plastik..masukkan muncung piping plastik dan picit inti memenuhi ruang dlm donut..dan guling2kn donut atas gula kastor..

Emm... boleh la cuba...resepi kak CT Delima ni memang menjadi...thanks kak CT Delima..terbaeekkk..

Tiada ulasan: