Sabtu, 4 Januari 2014

RESEPI IKAN SIAKAP TIGA RASA YANG PALING SIMPLE

Hai semua..salam ukhwah dari saya..bole plk saya update blog saya skrg ni..ade je masa terluang jgn buang begitu sahaje ye..kita share lagi resepi kt sini..resepi ni saya buat ari jumaat lepas baru dapat update..hehe..tp simple je resepi nye..yg simple ni la febret anak2 dan suami..hehe..senang Pn Bam2 nk masak kn..
Tapi anak2 saya cuma suka ikan siakap je kalau masak ni..tambah pulak time bulan puasa lauk ni jadi permintaan anak saya yang sulong si Eisya..berselera tengok dia makan time berbuka tu..bila nengok nak dan suami makan hasil air tangan kita terbit satu perasaan yang tak boleh nk digambarkan..satu nikmat dan kepuasan kepada semua isteri dan ibu kn..kn..nak2 pulak ikan ni suami yg beli masa kitaorg keluar jenjalan kt Mydin..murah jgk hege nye..2 ekor RM 14..sekilo lebih jgk la..tk kisah bape hege yg penting masak..hehe
Jom...kita tengok resepi simple darikuuuu unt perkongsian bersama..







RESEPI IKAN SIAKAP TIGA RASA VERSI MUDAH

Bahan2:
1 ekor ikan siakap saiz sederhana di goreng terlebih dahulu
buah nenas dipotong dadu(kuantiti mengikut citarasa anda)
1 labu bawang besar dipotong dadu
2 ulas bawang putih dipotong labu
2 sudu minyak masak
5 sudu besar sos cili(saya guna sos cili cap jagung)
2 sudu sos tiram
sedikit lobak merah/carrot di potong panjang2
3 sudu besar air
sedikit isi ayam(dipotong dadu/kalu tak nak letak pun tak pe)
1/2 sudu kecil garam
2 sudu kecil gula
sedikit serbuk perasa
sedikit daun bawang/daun sup/mawang goreng untuk hiasan

Cara2:
1.goreng ikan siakap tadi dan ketepikan sementara
2.tumis bawang besar/bawang putih/nenas/isi ayam tadi..
3.masukkan sos cili dan sos tiram kacau hingga pecah minyak diatas api yg kecik je..
4.masukkan air dan kacau sebati
5.masukkan lobak merah/garam/gula/serbuk perasa dan biarkan agak mendidih sedikit baru lah masukkan ikan yg telah digoreng tadi...biarkan mendidih dalam 5-8 minit..
6.angkat dan masukkan dalam pinggan yg sesuaivdan tabur dgn daun bawang/daun sup/bawang goreng tadi..
7.sila la makan..jgn segan..hii hii

Amacam senang dan sangat simple kan...selamat mencuba..




2 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

mf...sy nk tny serbuk perasa tu cmana?beli kt kedai?kata nk serbuk perasa msakan ke?

farah wahida berkata...

bole jgk guna ajinomoto atau serbuk hilal atau sedap maggi