Sabtu, 4 Januari 2014

SUKATAN TIMBANGAN DARI CAWAN KE GRAM UNTUK PEMBUATAN ROTI DAN BUN.




Assalamualaikum semua...harap2 tu semuanya sihat dan bahagia bersama insan tersayang...menu apa arini..aktiviti apa arini...emmm..masing2 punya agenda sendiri kan.Entry kali ini farah nak kongsi pasal sukatan timbangan dalam pembuatan roti dan bun.Farah baru dapat info ni dari dalam kelab roti..bagus juga untuk dikongsi bersama anda..mungkin juga berguna kepada anda yang masih baru dalam dunia pembuatan roti.Diharap perkongsiaan ini memberi manfaat untuk anda ye...Jom kita kongsi..


SUKATAN UNTUK TEPUNG,GULA,MENTEGA DAN CECAIR DALAM PEMBUATAN ROTI DAN BUN



TEPUNG....
1/4 cawan = 30 gram
1/3 cawan = 40 gram
1/2 cawan = 60 gram
1 cawan = 125 gram
6 3/4 cawan = 1000 gram @ 1 kilogram
GULA KASTOR....
1/4 cawan = 60 gram
1/3 cawan = 80 gram
1/2 cawan = 125 gram
1 cawan = 250 gram

MENTEGA....
1/4 cawan = 60 gram
1/3 cawan = 80 gram
1/2 cawan = 125 gram
1 cawan = 250 gram

CECAIR....
1/4 cawan = 50 ml ==> 25ml ..hehheeee
1/2 cawan = 125 ml
3/4 cawan = 180 ml

1 cawan = 250 ml


Ok lah anda semua..semoga dapat membantu anda...Salam Ikhlas dari saya..Pn Bam2..

Tiada ulasan: