Isnin, 23 Disember 2013

ASAM PEDAS MINANG IKAN PARI

Asam pedas ikan pari memang terangkat!
Assalamualaikum semua yang singgah kt blog daku disini..Arini menu apa ye semua?..Musim cuti sekolah ni kan bnyk undangan majlis perkhahwinan..jemu dh kot asyik dok makan nasi minyak,kari daging,ayam masak merah,pajeri rebung atau nenas je..Arini tekak minta asam pedas pulak..kalau bukan musim kenduri pun menu ni mmg selalu dapat request..hehe..febret ni tau..tambahan pulak ada ikan pari yang fresh kan..adui..Jom tengok resepi yang daku ambil dari blog dapurmas.blogspot.com..terima kasih Mas..memang sedap resepi ni..

Asam Pedas Minang
Copy : dari dapurmas.blogspot.com

Bahan2 :
  • 6 ekor ikan kembung / ikan kerisi / ikan cencaru - mas pun guna ikan pari-(daku pn guna ikan pari)
  • 15 tangkai cili kering - dikisar
  • 8 ulas bawang merah - dikisar
  • 6 ulas bawang putih - dikisar
  • sedikit kunyit hidup - dikisar
  • sedikit halia - dikisar
  • 2 batang serai - dikisar
  • sejemput ikan bilis - dikisar
  • lada hitam - tumbuk halus(daku tak letak sbb takut anak2 tak bole makan pedas sgt..sori tang ni derhaka sikit ye mas)
  • air asam jawa
  • daun kesum / bunga kantan / lobask asin ( rendam dgn air panas dulu ) / tomato / bendi / terung
  • ***** semua bahan kisar boleh dikisar sekali(daku tak letak lobak asin pun sbb tk ada kt icebox daku masa nk wat menu ni)
Cara memasak :
 - Panaskan minyak, masukkan bahan2 kisar , bila sudah pecah minyak masukkan air asam jawa ( agak2 ) . Bila dah mendidih boleh masukkan ikan  dan sayur2 tadi ( mas letak daun kesum dan bendi )(sama la daku pun letak bendi dan kesum) , bila mendidih masukkan serbuk lada hitam, garam dan gula secukup rasa dan juga serbuk perasa.



Sudah siap hasil kejadian asam pedas ikan pari daku


                                       Okey selamat mencuba ye!..wajib la sedap tau..cuba..cuba..

Tiada ulasan: