Jumaat, 10 Mei 2013

RESEPI RAINBOW BUTTERCAKE ..Dari Dapurku Seri Seroja..

RAINBOW BUTTERCAKE 

Salam untuk semua yang melawat blog ku ini..Doa moga2 kalian semua sudi berkongsi hasilnya dgn ku..
Resepi ini Cek Ah ambil dari arwah mak Cek Ah..sangat simple dan sedap air tangan ibu kita kan..tapi dulu sudah berlalu semua itu bila semuanya sudah ditentukan yang Maha Pencipta..Al Fatehah untuk ibuku..
Jom kita kongsi resepinya...



RAINBOW BUTTERCAKE WITH CHEESE CREAME
Dari : Dapurku Seri Seroja @ farahwahida961.blogspot.com

untuk loyang 8 inci
Bahan2 :
5 biji telur saiz A
180 gram gula kastor
200 gram tepung gandum
3/4 sudu besar baking powder (diayak brsama tepung gandum)
250 gram butter
1/2 sudu kecil esen vanilla

Cara2 :
1.Sapukan loyang dengan butter
2.Panaskan oven 170 c selama 15 minit
3.Putarkan gula bersama butter dalam sederhana kelajuan mixer selama 2 minit @ hingga kembang.
4.Masukkan telur satu persatu
5.Masukkan esen vanilla dan terus putar hingga telur sebati.
6.Masukkan tepung yg diayak bersama baking powder tadi sedikit demi sedikit.
7.Berhenti memutar dan gunakan kaedah kaup balik dgn menggunakan spatula hingga sebati
8.Bahagikan kpd sekurangnya 3 bahagian dan warnakan setiap bhgian mengikut kegemaran anda..klu nk gunakn lebih bnyk warna pun bole asalkn bhagikan adunan mengikut jumlah warna yg anda inginkn..
9.Tuang aduan seprti ini..
-tuang warna prtama 3 senduk
- seterusnya warna kedua 3 senduk juga dituang diatas warna kedua tadi
dan ulang sehingga adunan tinggal 3/4
mulakan dgn 2 senduk pula sehingga akhir sekali tinggal satu senduk sahaja untuk semua warna..
10.Masukkan dlm oven yg sudah dipanaskan..unt pengetahuan..pembakaran dan proses unt kek naik lebih sempurna kalau oven dipanaskn trlebih dahulu..
11.Bakar selama 50 minit dlm 170C atau sehingga kek masak.
12.Bila sudah masak birkn ia sejuk dlm loyang dahulu baru kuarkn ye..eemm mabelesss!!!


Tiada ulasan: