Khamis, 9 Mei 2013

AYAM PANGGANG SERI SEROJA..Dari Dapurku Seri Seroja..

Ayam Panggang Seri Seroja 

Salam Jumaat unt semua pengunjung2 blog Cek Ah ye..
Hari ni penghulu segala hari..Jumaat yg mulia..
Cek Ah buat resepi ni secara spontan sebab teringin anak2 dan En Hubby nk makan ayam..
Jenuh jugak nak buat juadah berasakn ayam yg lain dari kebiasaan Cek Ah hidangkan..
Semalam Cek Ah mencuba resepi asam pedas minang tapi entri nya belum lagi Cek Ah terbitkan..
Resepi ayam ni Cek Ah rekacipta sendiri sebab hati rasa tercabar bilamana En Hubby kata Cek Ah ni kiranya belum pakar masak sebab selalu masak tengok resepi..aduii geramnya ...tapi tak pe Cek Ah positif thinking..Arini Cek Ah try cipta sendiri resepi ayam ni...
Jom kita tengok hasilnya.....
resepinya amat mudah maklumlah yg spontan dlm fikiran dan sedia ada kat dapur Cek Ah je..

RESEPI AYAM PANGGANG SERI SEROJA
Ciptaanku Dari Dapurku Seri Seroja 
 farahwahida961.blogspot.com

Bahan 1
1 ekor ayam putih di belah di bhgn dada sahaja

Bahan 2
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
1 inci lengkuas
2 btg serai 
2 ulas bawang puteh
1 labu bawang besar
1 tangkai cili merah
sejemput ikan bilis

Bahan 3
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih

Bahan 4
2 sudu bsr gula merah
1 sudu bsr gula pasir
1 sudu kecil garam
sedikit serbuk perasa

Caranya:
1.Kisar bahan 2 bersama sedikit air hingga lumat..
2.Panaskan minyak masak dan tumiskan bahan 2 yg dikisar ini..
3.Msukkan bahan 4 dan masak atas api sederhana dalam 5 minit..
4.Kemudian masuk ayam tadi..kacau dan balikkan supaya bahan tumis sebati dgn ayam selama 10 minit atau hingga rempah naik minyak..tapi ingat ye ayam nye jgn terlampau masak..sedang2 jee..
5.Lapiskan dulang pembakar dgn daun pisang dan sapu sedikit minyak masak..(trpulang pd awak semua nk letakkan ke tidak daun pisang ni..)
6.Angkat ayam tadi dan letakkan diatas dulang pembakar..tuang kuah yg sudah pekat tadi diatas ayam..
Macam dalam gambar ni...
7.Kemudian bakar dalam oven atau panggang dalam suhu 175c selama 35 minit atau sehingga ayam masak didalamnya...Bila masak boleh la cuba rasanya..En Hubby kata sedaaapppnya...Emmm baru dia tahu isteri dia pun boleh ciptareka sendiri resepi laaa..hihi

Haaa..ini masa ayam di belum dipanggang...gunakan daun pisang aromanya pasti menjentik selera ini..

      Ini hasilnya...Ok tak?
   Jom kita kongsi resepinya....
      Jom follow blog Cek Ah...






Tiada ulasan: