Khamis, 11 April 2013

SUP THAI ALA MALAY

SUP THAI ALA MALAY

Antara menu yg trdapat kat cafe ku..Merah Seroja Cafe..
Salam Jumaat unt pelawat2 blogku yg tk seberapa nie...
Hari nie Farah awal2 lgi dh rebus tulang unt buat sup..sbb smlm trasa nk mghirup sup..sup yg masam2 pedas gitu rasanya..tulang kena rebus lama sbb nk lembutkn urat2 yg melekat pd tulang tu..klu keras mmg x sedap langsung..lgi satu nk keluarkn pati dan sum2 tulang tu yg power tu!!!ada sedara farah ni siap pakai straw lagi!!!..Power2..pastu BP pun power2..hahaha..
Klu farah masak sup ni yg puas ati sgt sbb anak2 dan En Hubby hirup smpai licin!!tak payah susah2 nk sediakan lauk lain dah..jimat kn masaku..huhu..mknanya ada la masa extra unt jenguk2 blog dan brFB..hahaha..
Jom..farah catatkn resepi di sini unt ualls try sup thai ala malay style farah!



SUP THAI ALA MALAY STYLE FARAH

Antara menu yg trdpt kt cafe ku Merah Seroja Cafe 'D' Pedu https://www.facebook.com/MerahSerojaCafeDPedu
BY : farahwahida@blogspot.com

BAHAN2 : 

bahan A
1 btg tulang kaki lembu@ 1 kg tulang rusuk lembu
1 kg daging pejal
-direbus bersama2 sehingga empuk-

bahan B
2 inci halia
2 inci lengkuas
3 labu bwg besar
1/2 labu bwg putih
-Di blender kasar-

bahan C
1 sudu jintan manis
2 keping kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
1 sudu besar buah pelaga

bahan D
2 labu bwg holland-dipotong ikut kesukaan ualls-
2 btg  batang saderi-dipotong nipis-
15 biji cili padi-diketuk-
2 tangkai daun sup/daun bwg-dipotong panjang-
3 sudu air kordial liamu nipis
1 biji limau nipis
bwg goreng
garam
serbuk perasa


Cara2 :

1.Masukkan bahan B dan bahan C kedalam periuk bahan A dan rebus hingga empuk.
Apabila sudah mendidih dan empuk,keluarkn daging dan potong daging ikut kegemaran ualls..
ketepikan daging dan tulang tadi.

2.Ambil mangkuk besar..masukkan garam/serbuk perasa/air kordial asam limau mengikut kesuaian mangkuk.

3.Sendukkan kuah sup yg masih panas kedlm mangkuk tadi dam kacau sedikit unt sebatikn bahan tadi..

4.Masukkan daging dan tulang kedlm mangkuk tdi dan masukkn cili padi/bwg holland/btg saderi..kacau sedikit.

5.Akhir sekali picit sedikit perahan limau nipis fresh keatas sup dan taburkan daun sup/daun bwg/bwg goreng di atas sup sebagai hiasan..

6.Boleh terus dihidang panas2..Fuhh!!Cubalah...

Haaaaa....senangkn..Jom lah kita kongsi hasilnya..nty klu dh try jdi jgn lupa jdi followers blog farah tau...hihi
 Ok lah,time up sbb En Hubby dh nk balik solat Jumaat..so perutnya mesti brkeroncong sbb ingat kn sup ku..hahaha...

Salam Sayang dri Farah unt semua..muaahhsss!!!

1 ulasan:

Unknown berkata...

jom kongsi resepi...
ulasan yg bernas akn sya jadikn panduan..