Rabu, 15 Mei 2013

Apam mekar pelangi

Apam mekar pelangi...

Salam ukhwah unt semua pengunjung blog ku ini..
Malam tadi sempat lagi Cek Ah siapkn sarapan untuk anak2 tersayang..Cek Ah kukus apam ni masa tengah tunggu order kat cafe..kebetulan malam ni kurang ordernya sebab ada kenduri kesyukuran di tempat Cek Ah ni...Jadi dgn kesempatan yang ada dapat lah Cek Ah siapkan apam ni..Kali ini Cek Ah sediakan kueh tradisional melayu..Walaupun kuih apam ni banyak dijual di luar tapi kali ni biar dari hasil airtangan kita sendiri kan..Resepinya sangat mudah sesuai la dgn Cek Ah sentiasa sibuk ni..hihi..



RESEPI APAM MEKAR 

Saiz hidangan  :50 biji

Bahan:
2 biji telur
275 gm tepung gandum
1sudu kecil soda bikarbonat
1sudu kecil baking powder
250 gm gula pasir
200ml susu segar
1sudu kecil esen vanilla
1sudu kecil ovallete
sedikit pewarna biru dan kuning atau mengikut kesukaan anda
sedikit cawan kertas

Cara:
  1. Masukkan kesemua bahan dan pukul prlahan selama 10 minit.
  2. Ambil 3 sudu besar adunan,titiskan warna biru dan asingkan.
  3. Adunan yg selebihnya warnakan dgn pewarna kuning.
  4. Masukkan adunan kuning ke dalam piping beg dan paipkan kedalam cawan kertas.
  5. Kemudian paipkan pula adunan biru kedalam adunan kuning di bahagian tengah warna kuning.
  6. .Kukus selama 15 minit.
Tips Cek Ah
~Unt dapatkn kelompak yg lagi meletoopss pastikan muncung piping beg adunan warna biru ditekan kedalam adunan kuning dan barulah picit.
~Unt dapatkan kelompak yg mengembang meletooppss Cek Ah gunakan api yg kuat..

Info Cek Ah
*waktu penyediaan 10 minit.
*waktu memasak 15 minit.
*Jenis:Kueh mueh tradisional melayu.
*Keistimewaan:kelopak yg mengembang memberi keunikkan dlm teknikal penghasilannya.
*Cara masak:kukus

Macam mana mudahnya resepinya macam tu lah senang nya menghasilkan apam ni..Cubalah!!























Tiada ulasan: