Puding Pelangi
Resepi:HaSue@sue-hasue.blogspot.com
Hasil air tangan:farahwahida961.blogspot.com
Bahan-bahan
10 gram agar2
750 air
180gm gula pasir
80 gm mentega
1 biji telur
½ tin susu cair
2 sudu bsr tepung kastard
1 sudu makan serbuk koko
1/2 sudu teh vanilla
3 jenis pewarna mngikut kesukaan anda..
cek Ah guna warna kuning,unggu dan pink.
10 gram agar2
750 air
180gm gula pasir
80 gm mentega
1 biji telur
½ tin susu cair
2 sudu bsr tepung kastard
1 sudu makan serbuk koko
1/2 sudu teh vanilla
3 jenis pewarna mngikut kesukaan anda..
cek Ah guna warna kuning,unggu dan pink.
Cara-cara:
- Masak agar2, air dan gula hingga mendidih dan ketepikan
- Pukul telur sebentar menggunakan cara manual..kemudian masukkan susu dan tepong custard dan kacau hingga adunan ini rata, kemudian ditapis kedalam mangkuk kosong.
- Setelah ditapis, satukan adunan telur dan agar2 dan kacau lagi hingga rata, serta masak semula sehingga adunan mendidih kemudian masukkan mentega dan vanilla dan kacau hingga rata kemudian tutup api.
- Bahagikan adunan kpd 4 mangkuk (sama byk). Then bubuh koko (campurkan sedikit air dulu) ke dalam salah satu adunan di dalam mangkuk dan kacau hingga rata , adunan yang dalam 2 mangkuk lagi masing2 leh letak pewarna..
- Sengetkan loyang/apa2 bekas puding sedikit (contoh bekas square 7x7in) Biar satu hujung tu tinggi (lapik/alaskan dengan apa2 untuk tinggikan).
- Mula2 tuangkan satu senduk makan adunan warna pertama ke dalam loyang/bekas (dihujung yg paling rendah tu ler), kemudian satu senduk makan adunan warna kuning dan las skali satu senduk adunan warna coklat. Ulang buat cam ni sampai semua adunan habis.
- Bila dah siap, letakkan semula loyang/bekas ke kedudukan asalnya. Then, masukkan ke dalam peti sejuk, setelah 2 jam bolehlah dipotong dan dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan