Sudah beberapa hari ini tak update entri kt blog..ini semua pasal sibuk dgn hal-hal rutin kehidupan setiap hari yg akhir-akhir ini agak sesak dgn aktiviti..rindu pula nk post kn entri..
Kali ni Cek Ah cuba resepi biskut mazola..dari mana rujukan Cek Ah terlupa nk save..minta maaf ye tuan punya resepi...sbnrnya dh hampir seminggu entri ni trperam..hihi..hari ini baru dapat post..alhamdulillah..menjadi lah kiranya resepi ni..sebab anak2 dan en hubby pun tak brhenti2 mengunyah..hihi..anak yg sulong cek ah "kata sedap la ma..kak long suka rasa dia manis2 kadang2 ada masin sikit2"..hihi..yelah sbb resepi nye ada letak secubit garam kan...
Jom kita kongsi resepinye...
- RESEPI BISKUT MAZOLA
- Hasil:Dari Dapurku Seri Seroja
- 1 mangkuk kacang tanah yang telah digoreng dan dikisar halus
- 1 1/2 mangkuk tepung gandum
- 1/2 mangkuk gula halus
- 9 sudu makan minyak mazola/ minyak masak biasa(klu adunan msh belum lembab boleh tambahkn sedikit demi sedikit)
- secubit garam halus
- kuning telur (untuk hiasan)
- Caranya:
- 1.Campurkan semua bahan kecuali kuning telur sekali dan gaulkan sekata.
- 2.Bila semua bahan dah bersatu baru masukkan minyak(kalau adunan masih belum lembab tambah sedikit minyak lagi)
- 3.Lebih senang gaul dengan tangan sebab kita tahu kelembapan adunan.
- 4.Gaul sampai aduan boleh kita terap dengan acuan.
- 5.Lepas tu sapu kuning merah di atasnya.
- 6.Bakar dalam 170 C / 15 minit atau sehingga masak.
- Nota dariku..
- Boleh pelbagai bentuk..contohnya empat segi,bunga,dan mcm2 lgi..
- Time dekat raya ni..mesti cuba tau..boleh buat hidangan kueh raya tu..hihi..
- Cek Ah bagi sahabat yg datang cafe Cek Ah rasa..dia kata raya ni boleh la bisnes kot..hahaha..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan