RESEPI SIAKAP TIGA RASA BERSAMA ISI AYAM
Assalamualaikum semua...
Ikan siakap adalah ikan yg digemari anak2 Cek Ah..kalau pergi makan di luar menu ikan je mesti permintaan unt ikan ini mendapat kata sepakatan si kakak dan si adik..kadang2 anak Cek Ah bercitara tinggi jugak..Menu yg biasa diaorg request adalah siakap msk tiga rasa atau siakap kukus asam..
Bila Cek Ah tengok anak2 makan dan suapkn menu kegemaran mereka kedalam mulut mereka sendiri..Cek Ah timbul rasa cemburu dlm hati..yelah..anak2 gemarkn air tangan insan lain sedangkn Cek Ah ibu mereka..Sejak hari tu lah Cek Ah senaraikn menu ikan ni dalam senarai menu cafe Cek Ah..
https://www.facebook.com/MerahSerojaCafeDPedu..jadi anak2 boleh mkn hasil air tangan Bonda mereka bila2 pun mereka suka..sejak Cek Ah dh boleh masak kn menu ni..tak pernah lagi dengar anak2 request unt makan menu ikan kat luar lagi..syukur anak2 dh tau rasa air tangan Bonda mereka...
Di cafe Cek Ah..pelanggan boleh bawa sendiri ikan fresh yg siap disiang unt Cek Ah masak menu ni dgn kadar bil yg amat brpatutan..
Jom kita tgok resepi yg sgt simple dri Cek Ah ni..
RESEPI IKAN SIAKAP TIGA RASA BRSAMA ISI AYAM
By: farahwahida961@blogspot.com
Menu :https://www.facebook.com/MerahSerojaCafeDPedu
IKAN:
1 ekor siakap di belah di bhgn perut lebih dalam supaya boleh jadi sprti dlm gambar di bawah..
dilumur garam dan kunyit dan di goreng dlm minyak yg bnyak dan minyak meti cukup panas semasa nk masukkan ikan ni..goreng jgn trlalu garing ye sbb nnty ia akn mengeras...bila dh agk msk angkat dan ok..ketepikn ikan ini seketika..
BAHAN UNT SOS TIGA RASA:
5 sudu bsr sos cili
2 sudu bsr sos tiram
1 sudu air kordial limau nipis(biasanya digunakan unt rasa masam pd kuah tomyam)
2 sudu bsr kicap sotong
secubit perasa
3 sudu bsr mnyk msk unt menumis
2 ulas bwg puteh
2 labu bwg holand
1/2 bji buah nenas(dipotong dadu)
2 bhgn isi ayam bhgn dada(di potong dadu kecil2 shj tau)
campuran sayur2 spt bunga kobis/btang saderi dan lain2 mngikut kesukaan
CARA MEMASAK:
1.Tumiskn bwg puteh hingga agak kekuningan dan masukkn sos cili,sos tiram,kordial limau nipis,kisap sotong,perasa hingga naik minyak..
2.Masukkn isi ayam..gaul smpai isi ayam masak kemudian masuk buah nenas..biarkn dlm 3 minit supaya air nenas tu bole meresap keluar unt jadikn sedikit kuah..
3.Masukkn sayur2 cmpur tadi...biarkn 2-3 minit diatas api..sekejap je sbb tak mahu sayur tu trlalu layu..
4.Letakkan ikan yg digoreng tadi didalam pinggan yg sesuai..klu nk hiaskn dulu pun bole...
5.Tuangkan kuah sos tadi keatas ikan yg memang siap menantikn curahan sos kita..hahaha..
6.Boleh di taburkn apa shj sbg hiasan..
Taraaaa..Ini lah ikan siakap tadi..ok tak..
Klu ade sesiapa dah cuba..follow la blog Cek Ah..kita kongsi bersama..kita merasa..kita kongsi..rezeki itu lebih berkat..
https://www.facebook.com/MerahSerojaCafeDPedu..jadi anak2 boleh mkn hasil air tangan Bonda mereka bila2 pun mereka suka..sejak Cek Ah dh boleh masak kn menu ni..tak pernah lagi dengar anak2 request unt makan menu ikan kat luar lagi..syukur anak2 dh tau rasa air tangan Bonda mereka...
Di cafe Cek Ah..pelanggan boleh bawa sendiri ikan fresh yg siap disiang unt Cek Ah masak menu ni dgn kadar bil yg amat brpatutan..
Jom kita tgok resepi yg sgt simple dri Cek Ah ni..
RESEPI IKAN SIAKAP TIGA RASA BRSAMA ISI AYAM
By: farahwahida961@blogspot.com
Menu :https://www.facebook.com/MerahSerojaCafeDPedu
IKAN:
1 ekor siakap di belah di bhgn perut lebih dalam supaya boleh jadi sprti dlm gambar di bawah..
dilumur garam dan kunyit dan di goreng dlm minyak yg bnyak dan minyak meti cukup panas semasa nk masukkan ikan ni..goreng jgn trlalu garing ye sbb nnty ia akn mengeras...bila dh agk msk angkat dan ok..ketepikn ikan ini seketika..
BAHAN UNT SOS TIGA RASA:
5 sudu bsr sos cili
2 sudu bsr sos tiram
1 sudu air kordial limau nipis(biasanya digunakan unt rasa masam pd kuah tomyam)
2 sudu bsr kicap sotong
secubit perasa
3 sudu bsr mnyk msk unt menumis
2 ulas bwg puteh
2 labu bwg holand
1/2 bji buah nenas(dipotong dadu)
2 bhgn isi ayam bhgn dada(di potong dadu kecil2 shj tau)
campuran sayur2 spt bunga kobis/btang saderi dan lain2 mngikut kesukaan
CARA MEMASAK:
1.Tumiskn bwg puteh hingga agak kekuningan dan masukkn sos cili,sos tiram,kordial limau nipis,kisap sotong,perasa hingga naik minyak..
2.Masukkn isi ayam..gaul smpai isi ayam masak kemudian masuk buah nenas..biarkn dlm 3 minit supaya air nenas tu bole meresap keluar unt jadikn sedikit kuah..
3.Masukkn sayur2 cmpur tadi...biarkn 2-3 minit diatas api..sekejap je sbb tak mahu sayur tu trlalu layu..
4.Letakkan ikan yg digoreng tadi didalam pinggan yg sesuai..klu nk hiaskn dulu pun bole...
5.Tuangkan kuah sos tadi keatas ikan yg memang siap menantikn curahan sos kita..hahaha..
6.Boleh di taburkn apa shj sbg hiasan..
Taraaaa..Ini lah ikan siakap tadi..ok tak..
Klu ade sesiapa dah cuba..follow la blog Cek Ah..kita kongsi bersama..kita merasa..kita kongsi..rezeki itu lebih berkat..
Emmm..hari ni Cek Ah kena siapkn tempahan bihun goreng Singapore ala Cek Ah unt 50 0rg jee..tpi x pe rezeki dr Allah..hati2nye unt semua..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan