kek karamel aku sahut cabaran itu..
Assalamualaikum semua..Harapan dan doa Cek Ah smuanya dikalangan kita berada dlm kerahmatan Nya..
Hari ini ada beberapa perkara yang mencabar hati dan perasaan tapi harus di ingat..semua itu rencah kehidupan untuk Cek Ah lebih ranum dlm meniti kehidupan..
Hasrat untuk mencuba resepi kek karamel ini sudah lama terpendam tapi memikirkan kata orang2 yang terdahulu...kek ni susah nk hasilkan..ada yang berkali2 mencuba namun hasil belum memuaskan..
Tapi hari ini Cek Ah tetapkn hati mahu mencuba jgk resepi kek ini..jadikn cabaran unt Cek Ah..
Mula2 Cek Ah cari kat blog2..mmg bnyk resepi yang ada tp salah satu je yg mnjadi pilihan sbb senang dan mudah sbb di tunjur langkah demi langkah..
Mula2 Cek Ah cari kat blog2..mmg bnyk resepi yang ada tp salah satu je yg mnjadi pilihan sbb senang dan mudah sbb di tunjur langkah demi langkah..
Cek Ah ambil resepi ini dari http://www.azlitamasammanis.com/2011/09/berakhir-sudah-sumpahan-itu.html
Terima kasih ya Kak Ita..setelah Cek Ah mohon untuk kongsi resepi ni dari Kak Ita..Cek Ah mulakan operasi..kali ni Cek Ah namakn Operasi Cek Ah sebagai..Opss senyap!..hahaha..sbb apa senyap ek..sbb Cek Ah hasilkan kek ni dlm dapur seorang je..Anak2 Cek Ah si Iesya dan si Aien..Cek Ah awal2 lgi umpan suruh diaorg stay kat rumah mak mentua Cek Ah dulu...Ala tak jauh pun sebelah2 je..hihi..sbb apa Cek Ah suruh puteri2 Cek Ah tu stay kt rumah mak mentua?..sbb Cek Ah takut trganggu percubaan pertama Cek Ah ni..huhu..Alhamdulillah walaupun baru pertama kai mncuba..hasilnya mnjadi..Anak2 Cek Ah bukan main riuh lgi masa nk potongkek tu..Seronoknyee tgok gelagat anak2 masa tu...
Jom kita jalan2 kt bawah ni..Jom..
RESEPI KEK KARAMEL saiz loyang 8 inci
Rujukan : http://www.azlitamasammanis.com/2011/09/berakhir-sudah-sumpahan-itu.html
Di hasilkan : Dapurku Seri Seroja farahwahida961.blogspot.com
Bahan :
Untuk Gula Hangus
2 sudu gula kasar
-tabur kedlm loyang pmbakar dan leburkn hingga agk hangus atau perangan tpi jgn sampai hangit ye..
dan bila gula dh larut ketepikan..gula akn sejuk dn mnjadi kepingan spt kaca..dan bunyi jga sprti kaca retak
Jangan terkejut mcm Cek Ah da la..kemudian ketepikn..
1/2 tin susu cair
70 gram gula kastor
1/2 sudu kecil esen vanilla
3 biji kuning telur sahaja tau
-kacau susu + gula prlahan lahan sahaja hingga larut
-kemudian kacau kuning telur + esen vanilla prlahan2..
-kemudian satukan bahan ini dgn kaedah tapisan dahulu kedalam loyang yg berisi kepingan gula hangus tadi
-ketepikan..
Adunan Kek unt bahan 1
70 gram gula kastor
3 bji kuning telur
135 ml air
45 ml mnyk msk
-Pukul telur kuning + minyak +air hingga gebu
kemudian masukkan gula kastor..
dan pukul lagi sampai naik sekali ganda lagi..
Adunan kek Bahan 2
140 gram tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
-matikan mixer dan masukkan tepung dan baking yg tlh diayak bersama2..
masukkan sedikit demi sedikit secara kaup balik dgn spatula hingga sempurna.Ketepikan.
Marinque
6 bgji telur putih shja..
pastikan tiada lansung telor merah di dlmnya dan semua peralatan kering.
70 gram gula kastor
1 sudu teh serbuk krim tar-tar..
pukul telur putih hingga berbuih.
masukkan gula dan tatr2 dan pukul dgn speed yg tinggi hingga adunan jd kental kaku..klu trbalikn mmg tak tumpah..bestnye..
kemudian masukkan 1/3 marinque kedalam adunan tepung tadi dan kaup balik hingga sempurna dan masukkan baki marinque dan kaup balik smpai sebati..Tapi ingat ye..kacau perlahan2 shj..
bahagikan kpd 3 bahagian sama bnyak tau..
Titiskan warna yg anda gemari..dan gaul sekata..
Kemudian tuang adunan kek ke atas lapisan karemal tadi..jgn risau lapisan karemal tak akan bercampur dgn adunan tepung.
Cara tuang adunan :
tuang warna 1 sebnyak 3 sudu kemudian warna ke2 sebnyak 3 sudu jgk dituang di tengah2 warna 1 kemudian warna ke3 tuang 3sudu diatas warna ke2..begitulah seterusnya sehingga adunan tinggal 3/4..
barulah tukar kpd 2 sudu shj di tuang setiap warna dan akhir sekali satu sudu shj.
kemudian lorekkn dgn lidi mengikut contoh sprti dlm gambar...
Gunakan kaedah Steam Bath
Sebelum masukkan aduan kedalam oven..oven mstilah di panaskan 170c tetapi abila adunan di masukkan suhu msti ditukar kpd 160c
Dengan tuangkn air panas dlm loyang yg lbh bsr dari loyang aduan dan letakkan loyang aduan di tengah2.
Letakkan pada rak yg bawah.Bakar dgn api bawah sahaja selama 1 jam dan sehingga kek masak.
Ingat jgn buka oven unt 30 minit prtama..selepas masak biarkan kek dalam oven sehingga renggang di tepi loyang dgn sendirinya..Potong kek apabila ianya betul2 sejuk..Masukkan kedalam peti ais unt lebih sedap lagi..
Jom kita lihat hasilnya...Bismilahirohmanirohim...
Percubaan pertama ku menjadi..Alhamdulillah...Dan sudah ada yg mahu menempah kek ni ...hahahaa OMG!
Terima kasih ya Kak Ita..setelah Cek Ah mohon untuk kongsi resepi ni dari Kak Ita..Cek Ah mulakan operasi..kali ni Cek Ah namakn Operasi Cek Ah sebagai..Opss senyap!..hahaha..sbb apa senyap ek..sbb Cek Ah hasilkan kek ni dlm dapur seorang je..Anak2 Cek Ah si Iesya dan si Aien..Cek Ah awal2 lgi umpan suruh diaorg stay kat rumah mak mentua Cek Ah dulu...Ala tak jauh pun sebelah2 je..hihi..sbb apa Cek Ah suruh puteri2 Cek Ah tu stay kt rumah mak mentua?..sbb Cek Ah takut trganggu percubaan pertama Cek Ah ni..huhu..Alhamdulillah walaupun baru pertama kai mncuba..hasilnya mnjadi..Anak2 Cek Ah bukan main riuh lgi masa nk potongkek tu..Seronoknyee tgok gelagat anak2 masa tu...
Jom kita jalan2 kt bawah ni..Jom..
RESEPI KEK KARAMEL saiz loyang 8 inci
Rujukan : http://www.azlitamasammanis.com/2011/09/berakhir-sudah-sumpahan-itu.html
Di hasilkan : Dapurku Seri Seroja farahwahida961.blogspot.com
Bahan :
Untuk Gula Hangus
2 sudu gula kasar
-tabur kedlm loyang pmbakar dan leburkn hingga agk hangus atau perangan tpi jgn sampai hangit ye..
dan bila gula dh larut ketepikan..gula akn sejuk dn mnjadi kepingan spt kaca..dan bunyi jga sprti kaca retak
Jangan terkejut mcm Cek Ah da la..kemudian ketepikn..
1/2 tin susu cair
70 gram gula kastor
1/2 sudu kecil esen vanilla
3 biji kuning telur sahaja tau
-kacau susu + gula prlahan lahan sahaja hingga larut
-kemudian kacau kuning telur + esen vanilla prlahan2..
-kemudian satukan bahan ini dgn kaedah tapisan dahulu kedalam loyang yg berisi kepingan gula hangus tadi
-ketepikan..
Adunan Kek unt bahan 1
70 gram gula kastor
3 bji kuning telur
135 ml air
45 ml mnyk msk
-Pukul telur kuning + minyak +air hingga gebu
kemudian masukkan gula kastor..
dan pukul lagi sampai naik sekali ganda lagi..
Adunan kek Bahan 2
140 gram tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
-matikan mixer dan masukkan tepung dan baking yg tlh diayak bersama2..
masukkan sedikit demi sedikit secara kaup balik dgn spatula hingga sempurna.Ketepikan.
Marinque
6 bgji telur putih shja..
pastikan tiada lansung telor merah di dlmnya dan semua peralatan kering.
70 gram gula kastor
1 sudu teh serbuk krim tar-tar..
pukul telur putih hingga berbuih.
masukkan gula dan tatr2 dan pukul dgn speed yg tinggi hingga adunan jd kental kaku..klu trbalikn mmg tak tumpah..bestnye..
kemudian masukkan 1/3 marinque kedalam adunan tepung tadi dan kaup balik hingga sempurna dan masukkan baki marinque dan kaup balik smpai sebati..Tapi ingat ye..kacau perlahan2 shj..
bahagikan kpd 3 bahagian sama bnyak tau..
Titiskan warna yg anda gemari..dan gaul sekata..
Kemudian tuang adunan kek ke atas lapisan karemal tadi..jgn risau lapisan karemal tak akan bercampur dgn adunan tepung.
Cara tuang adunan :
tuang warna 1 sebnyak 3 sudu kemudian warna ke2 sebnyak 3 sudu jgk dituang di tengah2 warna 1 kemudian warna ke3 tuang 3sudu diatas warna ke2..begitulah seterusnya sehingga adunan tinggal 3/4..
barulah tukar kpd 2 sudu shj di tuang setiap warna dan akhir sekali satu sudu shj.
kemudian lorekkn dgn lidi mengikut contoh sprti dlm gambar...
Gunakan kaedah Steam Bath
Sebelum masukkan aduan kedalam oven..oven mstilah di panaskan 170c tetapi abila adunan di masukkan suhu msti ditukar kpd 160c
Dengan tuangkn air panas dlm loyang yg lbh bsr dari loyang aduan dan letakkan loyang aduan di tengah2.
Letakkan pada rak yg bawah.Bakar dgn api bawah sahaja selama 1 jam dan sehingga kek masak.
Ingat jgn buka oven unt 30 minit prtama..selepas masak biarkan kek dalam oven sehingga renggang di tepi loyang dgn sendirinya..Potong kek apabila ianya betul2 sejuk..Masukkan kedalam peti ais unt lebih sedap lagi..
Jom kita lihat hasilnya...Bismilahirohmanirohim...
Percubaan pertama ku menjadi..Alhamdulillah...Dan sudah ada yg mahu menempah kek ni ...hahahaa OMG!
4 ulasan:
PATUT LA ADA ORG ODE.. CANTIKNYER KEJADIANNYER...
terima kasih Mayang..Ala abg2 ipar dtg rumah kita kongsi la merasa cubaan prtama Cek Ah tu..pastu siap dh nk order..alhamdulillah..
masih tak berani nak cuba lagi.
sbb maybe serik buat meringue tu tkut tak jdi
hai Sidratul..
cuba dulu ye..saya pun dulu sama..x berani nk try sbb rasa mcm ssh sgt..tp bla betul2 wat dan mnjadi..rasa oh rupanya saya boleh buat..tk susah sgt upenye..cuba ye dear!
Catat Ulasan